Sıvı Tüketimi

Sıvı Tüketimi


İçme suyu başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içeriğinde bulunan görünür/görünmez su, “sıvı” olarak tanımlanır. Bireyin günlük sıvı gereksinimi, içtiği su ve içecekler ile yediği besinlerin içindeki su ve vücutta oksidatif süreçlerde metabolizma sırasında oluşan su ile karşılanır.

 Suyun / Sıvının Vücuttaki Görevleri: 

• Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması,
• Vücut ısısının denetiminin ve düzenlenmesinin sağlanması,
• Yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması,
• Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkimelerin oluşması,
• Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması,
• Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.


Vücuttan Su Nasıl ve Ne Miktarda Atılır? 

Vücutta oluşan zararlı maddeleri atmak, vücut ısı ve su dengesini sağlamak için:  Böbreklerden........................yaklaşık 500-1000 mL/gün
 Deriden  .................................yaklaşık 450-1000 mL/gün
 Bağırsaklardan .....................yaklaşık 100-200 mL/gün
 Solunumla .............................yaklaşık 250-350 mL /gün

olmak üzere günde yaklaşık 1.5-2.5 L su/sıvı kaybı olur..


Sıvı Gereksinmesinin Karşılanması Sıvı gereksinmesi;

 İçme suyu  .....................................................1200-1500 mL/gün
 Yiyecek ve içecekler .....................................500-1000 mL/gün
 Metabolizma sonucu oluşan su ...............250-300 mL/gün ile karşılanabilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Besin Grubu - Sebze ve Meyve Grubu

Besin Grupları - Et Yumurta Kurubaklagiller Grubu

Besin Grupları -Süt ve Süt Ürünleri Grubu