Sıvı Tüketimi
Sıvı Tüketimi
İçme suyu başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içeriğinde bulunan görünür/görünmez su, “sıvı” olarak tanımlanır. Bireyin günlük sıvı gereksinimi, içtiği su ve içecekler ile yediği besinlerin içindeki su ve vücutta oksidatif süreçlerde metabolizma sırasında oluşan su ile karşılanır.
Suyun / Sıvının Vücuttaki Görevleri:
• Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması,
• Vücut ısısının denetiminin ve düzenlenmesinin sağlanması,
• Yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması,
• Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkimelerin oluşması,
• Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması,
• Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.
Vücuttan Su Nasıl ve Ne Miktarda Atılır?
Vücutta oluşan zararlı maddeleri atmak, vücut ısı ve su dengesini sağlamak için: Böbreklerden........................yaklaşık 500-1000 mL/gün
Deriden .................................yaklaşık 450-1000 mL/gün
Bağırsaklardan .....................yaklaşık 100-200 mL/gün
Solunumla .............................yaklaşık 250-350 mL /gün
olmak üzere günde yaklaşık 1.5-2.5 L su/sıvı kaybı olur..
Sıvı Gereksinmesinin Karşılanması Sıvı gereksinmesi;
İçme suyu .....................................................1200-1500 mL/gün
Yiyecek ve içecekler .....................................500-1000 mL/gün
Metabolizma sonucu oluşan su ...............250-300 mL/gün ile karşılanabilir.
İçme suyu başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içeriğinde bulunan görünür/görünmez su, “sıvı” olarak tanımlanır. Bireyin günlük sıvı gereksinimi, içtiği su ve içecekler ile yediği besinlerin içindeki su ve vücutta oksidatif süreçlerde metabolizma sırasında oluşan su ile karşılanır.
Suyun / Sıvının Vücuttaki Görevleri:
• Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması,
• Vücut ısısının denetiminin ve düzenlenmesinin sağlanması,
• Yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması,
• Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkimelerin oluşması,
• Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması,
• Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.
Vücuttan Su Nasıl ve Ne Miktarda Atılır?
Vücutta oluşan zararlı maddeleri atmak, vücut ısı ve su dengesini sağlamak için: Böbreklerden........................yaklaşık 500-1000 mL/gün
Deriden .................................yaklaşık 450-1000 mL/gün
Bağırsaklardan .....................yaklaşık 100-200 mL/gün
Solunumla .............................yaklaşık 250-350 mL /gün
olmak üzere günde yaklaşık 1.5-2.5 L su/sıvı kaybı olur..
Sıvı Gereksinmesinin Karşılanması Sıvı gereksinmesi;
İçme suyu .....................................................1200-1500 mL/gün
Yiyecek ve içecekler .....................................500-1000 mL/gün
Metabolizma sonucu oluşan su ...............250-300 mL/gün ile karşılanabilir.